Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»


Η Δια Βίου Μάθηση (Life Long Learning) αποτελεί βασικό συντελεστή, κατά την επιστήμη και την Ευρωπαϊκή Στρατηγική, για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Φορέας υλοποίησης της στρατηγικής του Υπουργείου Παιδείας για τη Δια Βίου Μάθηση αποτελεί η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) και ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ο οποίος χειρίζεται το πεδίο της αρχικής κατάρτισης.
Είναι γεγονός, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, ότι κατά την περίοδο 2004-2009 επιτελέστηκε σημαντικότατο έργο στον τομέα της Διά Βίου Μάθησης
Γι αυτό προκάλεσε κατάπληξη αλλά και απορία η αξιολογική κρίση της Υπουργού κ. Διαμαντοπούλου που εξέφρασε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, κατά την εκπομπή του δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε στις 18/02/2010. Η απορία γίνεται μεγαλύτερη λόγω του ότι η κ. Διαμαντοπούλου είχε διατελέσει κατά το παρελθόν Γενική Γραμματέας της εν λόγω Γραμματείας.

Συγκεκριμένα:

1. Δήλωσε πως η Διά Βίου μάθηση «λειτουργεί χωρίς να έχει θεσμοθετηθεί»

Η αλήθεια είναι ότι την Περίοδο 2004-2009 το πεδίο της Δια Βίου Μάθησης συστηματοποιήθηκε και με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων θωρακίστηκε (ν.3699/2008, 3687/2008, 3577/2007, 3614/2007, 3386/2005, 3369/2005, 3263/2004). Με Κοινές Υπουργικές καθώς και με Υπουργικές Αποφάσεις αντιμετωπίσθηκαν ζητήματα όπως πχ η εκπαίδευση και πιστοποίηση των μεταναστών στη γνώση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού, η εκπαίδευση η πιστοποίηση και η διαχείριση εθνικού μητρώου εκπαιδευτών διά βίου μάθησης κλπ.

2. Δήλωσε επίσης ότι «Τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.) είναι ένας θεσμός της Δια Βίου Μάθησης που είναι τελείως τυχαίος και δεν έχει προγράμματα….»

Η αλήθεια είναι ότι στα 10 Κέντρα Εκπαίδευσης ενηλίκων που λειτουργούσαν υπο μορφήν προγράμματος την περίοδο 2000-2004 κατά την περίοδο 2004-2009 θεσμοθετήθηκαν (ν. 3369/2005) ως δομές παροχής υπηρεσιών Διά Βίου Μάθησηςς και συγκροτήθηκαν 58 Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων σε όλους τους νομούς της χώρας. Βασικός σκοπός της λειτουργίας τους είναι η παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών για την αναβάθμιση γνώσεων και δεξιοτήτων των ενηλίκων πολιτών ή την απόκτηση νέων, στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης. Τα προγράμματά διάρκειας μέχρι ενός έτους παρέχονται δωρεάν στους πολίτες σε μία πληθώρα θεματικών ενοτήτων όπως: ελλ. Γλώσσα, ευρωπαϊκές γλώσσες, ιστορία, μαθηματικά και στατιστική, πληροφορική, οικονομία και διοίκηση, δικαιώματα και υποχρεώσεις του πολίτη, τέχνες, προγράμματα για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες κλπ. Το σύνολο των εκπαιδευθέντων πολιτών από το 2004 ως τις αρχές του 2009 ανέρχεται σε 260.975 έναντι περίπου 10.000 κατά την προηγούμενη τετραετία (αύξηση περίπου 2.300%). Από το ΕΣΠΑ είχε διασφαλισθεί χρηματοδότηση για την επόμενη τριετία για 340.000 θέσεις εκπαίδευσης.

3. Δήλωσε ότι «οι άνθρωποι που εργάζονται στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων είναι απλήρωτοι εδώ και 2,5 χρόνια»

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε εργαζόμενος στις δομές της Δια Βίου Μάθησης που να μην έχει πληρωθεί ως τις αρχές του 2009. Σε όλο το προηγούμενο διάστημα οι πληρωμές γίνονταν κανονικά με χρήματα που προέρχονταν τόσο από εθνικούς πόρους όσο και από το ΕΠΕΑΕΚ.

Επιπροσθέτως υπογραμμίζουμε ότι κατά την περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή:

Συγκροτήθηκαν και λειτούργησαν 57 Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (έναντι 17 κατά την προηγούμενη τετραετία), 6 εκ των οποίων εντός σωφρονιστικών καταστημάτων. Με τα 70 παραρτήματα που άρχισαν να λειτουργούν από το καλοκαίρι του 1980 καλύπτονταν οι ανάγκες των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια. Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας δίνουν την ευκαιρία σε κάθε πολίτη να ολοκληρώσει την 9ατή υποχρεωτική εκπαίδευση. [το πρόγραμμα εκπαίδευσης διαρκεί 2 διδακτικά έτη. Παρέχουν τίτλο ισότιμο του Γυμνασίου]. Το σύνολο των εκπαιδευθέντων πολιτών από το 2004 ως το καλοκαίρι του 2009 ανέρχεται σε 17.310 πολίτες ενώ την περίοδο 2000-2004 ήταν 1.829. Παράλληλα, από το ΕΣΠΑ είχαν διασφαλισθεί για την επόμενη τριετία 29.030 θέσεις εκπαίδευσης.
Συγκροτήθηκε και λειτούργησε Κέντρο Διά Βίου Μάθησης από Απόσταση (ΚΕΔΒΜΑΠ) με [Κεντρική Μονάδα στο Αιγάλεω και 27 Κόμβοι σε όλη την χώρα κυρίως στην παραμεθόριο και τη νησιωτική]. Το σύνολο των εκπαιδευθέντων πολιτών σε προγράμματα ετήσιας διάρκειας, κατά το πρότυπο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, από το 2004 ως το 2009 ανέρχεται σε 3.650 ενώ από το ΕΣΠΑ είχαν διασφαλισθεί για την επόμενη τριετία 8.466 θέσεις εκπαίδευσης.
Συγκροτήθηκαν και λειτούργησαν 58 Σχολές Γονέων σε όλους τους νομούς της χώρας. Παρείχαν 10 εκπαιδευτικά προγράμματα σε θεματικές: οικογένεια στη σύγχρονη εποχή, Υγεία και Οικογένεια, Διαφυλικές Σχέσεις, Ανάπτυξη στην Τρίτη ηλικία, Παιδία και Νέες Τεχνολογίες, Οικιακή Οικονομία, συνεργασία εκπαιδευτικών – οικογένειας, ψυχολογική υποστήριξη και αγωγή υγείας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, Συμβουλευτικές γονέων παιδιών με ειδικές ανάγκες κ.α. Στις δομές των Σχολών Γονέων εκπαιδεύτηκαν, από το 2004 ως το 2009 50.035 πολίτες ενώ την περίοδο 2000-2004 στις 10 υπολειτουργούσες 4.514, πολίτες. Παράλληλα, από το ΕΣΠΑ είχαν διασφαλισθεί για την επόμενη τριετία 29.030 θέσεις εκπαίδευσης.
Σχεδιάσθηκε το 2008 και συγκροτήθηκε το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Εκπαιδευτών Ενηλίκων. [Κεντρική Μονάδα και 27 Περιφερειακές Μονάδες]. Εκπαιδεύτηκαν 2.236 εκπαιδευτές ενηλίκων ενώ από το ΕΣΠΑ είχαν διασφαλισθεί για την πρώτη τριετία 64.139 θέσεις εκπαίδευσης.
Επιπλέον, σε τομείς αιχμής στους οποίους η ελληνική κοινωνία παρουσιάζει υστερήσεις και προβλήματα, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν μία σειρά από αυτόνομα εκπαιδευτικά προγράμματα όπως το πρόγραμμα «ΗΡΩΝ-εκπαίδευση ενηλίκων στην απόκτηση βασικών δεξιοτήτων στις νέες τεχνολογίες», το πρόγραμμα «Εκπαίδευση Μεταναστών στην Ελληνική Γλώσσα, Ιστορία και Πολιτισμό», το πρόγραμμα «ΗΣΙΟΔΟΣ-Εκπαίδευση Αγροτών για την ανάληψη δράσεων στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας» στα οποία εκπαιδεύτηκαν πάνω από 140.000 πολίτες την περίοδο 2004-2009 ενώ παράλληλα είχε εξασφαλισθεί η συνέχειά τους από πόρους του ΕΣΠΑ.
Ταυτόχρονα έμφαση δόθηκε στη διαμόρφωση κτιριακών υποδομών σύγχρονα εξοπλισμένων σε όλη την επικράτεια με σεβασμό σε κάθε ευρώ των Ελλήνων και των άλλων Ευρωπαίων πολιτών. Συγκεκριμένα δημιουργήθηκαν 56 κτιριακές υποδομές συνολικού εμβαδού 27.378 τ.μ, συνολικού προϋπολογισμού 20.496.379 ευρώ έναντι τριών την προηγούμενη τετραετία (για τις οποίες είχαν δαπανηθεί 745.000 ευρώ για μελέτες και επιβλέψεις ενώ για τις 56 δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ).
Κριτήριο του σημαντικού έργου είναι ότι περίπου 1.000.000 πολίτες άντλησαν υπηρεσίες δια βίου μάθησης σε διαρκώς βελτιούμενη ποιότητα (είχε σχεδιασθεί και τεθεί σε εφαρμογή σύστημα διασφάλισης ποιότητας) από το ΥΠΕΠΘ την περίοδο 2004-2009.
Είναι ως εκ τούτων απορίας άξιον γιατί η κ. Υπουργός επιχειρεί να απαξιώσει το έργο και υποτιμά τον κόπο τόσο των στελεχών σχεδιασμού και διοίκησης, των χιλιάδων επιστημόνων-εκπαιδευτών αλλά και των εκατοντάδων χιλιάδων εκπαιδευθέντων αντί να προσανατολισθεί στη συμπλήρωση του συστήματος και στην αξιοποίηση της μεγάλης εμπειρίας που για πρώτη φορά αποκτήθηκε στη χώρα μας.
Σε συνέχεια των ανωτέρω
Ε Ρ Ω Τ Α Τ Α Ι
η κ. Υπουργός

1) Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για το θεσμό;
2) Θα μπει στον πειρασμό να καταργήσει τις υφιστάμενες δομές;
3) Πότε προβλέπεται να καταβληθούν οι οφειλόμενοι μισθοί των εργαζομένων;
4) Προτίθεται η ηγεσία του Υπουργείου να ανανεώσει τις συμβάσεις των εργαζομένων των δομών της δια βίου εκπαίδευσης ή θα τους οδηγήσει στην ανεργία, όπως έπραξε η Κυβέρνηση με άλλες ομάδες εργαζομένων ή εκπαιδευομένων (πχ. STAGE κλπ.)
5) Ποιο έργο, ποσοτικό και ποιοτικό, παρήχθη από την κυβέρνηση τους τελευταίους πέντε μήνες;

Αθήνα, 24 / 02 / 2010

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙ



Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στην κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των ΤΑΞΙ


Δυναμικό παρόν στην κινητοποίηση των ΤΑΞΙ όλης της Ελλάδας έδωσε ο Βουλευτής Ροδόπης και πρώην Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας στην πανελλήνια συνάντηση τους, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Stanley, τόνισε ότι «η ΝΔ, όπως άλλωστε ανακοίνωσε ο αρμόδιος τομεάρχης, στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των ΤΑΞΙ. Κατά την περίοδο της διακυβέρνησης μας αποδείξαμε έμπρακτα το σεβασμό μας τόσο στους επαγγελματίες του κλάδου όσο και στο επιβατικό κοινό συνδυάζοντας της αύξηση της ταρίφας με την ποιότητα των υπηρεσιών και την ταχύτητα εξυπηρέτησης του επιβάτη. Κάθε πολιτική που εφαρμόσαμε παράλληλα, διευκόλυνε την επίλυση του κυκλοφοριακού και προστάτευε το περιβάλλον».
Ο πρώην Υπουργός ενημέρωσε την Πανελλήνια Ομοσπονδία ότι επί των ημερών του ολοκληρώθηκε σχέδιο τηλεματικής που αφορά στην προστασία του οδηγού και του επιβάτη, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς στις μέρες μας η έξαρση της εγκληματικότητας συχνά καθιστά τους επαγγελματίες στόχους εγκληματικών ενεργειών. «Προτίθεμαι», είπε, «μια και δεν προλάβαμε να το εφαρμόσουμε, σε μία επίσκεψή στην Ένωσή σας να σας το καταθέσουμε για να το αξιοποιήσετε». Επίσης, ο Βουλευτής Ροδόπης, κατήγγειλε την Κυβέρνηση ότι «η πολιτική της πλήττει ευθέως τα μεσαία και φτωχά εισοδήματα, όπως είναι οι 28.000 οικογένειες των ΤΑΞΙ με τους οδηγούς τους».
Επίσης δήλωσε ότι «η πόρτα της ΝΔ και του ιδίου προσωπικά είναι ανοιχτή για την στήριξη του κλάδου. Το έχει άλλωστε αποδείξει και ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς»
Τέλος ο Πρόεδρος του ΣΑΤΑ κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος ευχαρίστησε τον πρώην Υπουργό για τη συμπαράστασή του στα προβλήματα του κλάδου υπογραμμίζοντας την άριστη συνεργασία που είχανε κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

2010 02 19ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κκ. Υπουργούς:

1. ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ και ΔΙΚΤΥΩΝ κ. Ρέππα Δημήτρη
2. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ και ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κ. Ραγκούση Ιωάννη
3. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ και ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ κ. Μπιρμπίλη Τίνα
4. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ κ. Κατσέλη Λούκα
5. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ κ. Μπατζελή Κατερίνα
6. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. Δρούτσα Δημήτρη


ΘΕΜΑ: Πλημμύρες στο Νομό Έβρου, ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιπλημμυρική προστασία

Ο εφιάλτης των πλημμυρών επέστρεψε για τους κατοίκους του Έβρου. Μεγάλες ποσότητες κυρίως από τοπικά νερά του ποταμού Έβρου έχουν κατακλύσει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, απειλώντας και σε ορισμένες περιπτώσεις καταστρέφοντας τις περιουσίες των κατοίκων. Με τα αναχώματα να σπάνε το ένα μετά το άλλο, τα νερά από τη Βουλγαρία να επιβαρύνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση, ο νομός βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τα ξημερώματα της Κυριακής 14 Φεβρουαρίου 2010, δίχως να διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον οριστική λύση του προβλήματος παρά μόνο πρόσκαιρες εκτονώσεις.
Με επείγουσα ανακοίνωση της η Νομαρχία Έβρου ζητά την εκκένωση της περιοχής του Δέλτα του Έβρου, στην οποία αναφέρεται πως «λόγω της κήρυξης του Νομού σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας από τις 14-02-2010 και της επικίνδυνης αύξησης των νερών όλων των ποταμών του νομού Έβρου πάνω από το όριο συναγερμού, όσοι δραστηριοποιούνται (Αλιείς - Γεωργοί - κυνηγοί - κτηνοτρόφοι - διάφοροι επισκέπτες) μέσα στην ευρύτερη περιοχή του "Δέλτα Έβρου" πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα την περιοχή λόγω επικινδυνότητας».
Ανυπολόγιστες μέχρι στιγμής είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν σε οικίες, στις τοπικές καλλιέργειες και στις υποδομές (Αγροτική Οδοποιία, Αντλιοστάσια, σταβλικές εγκαταστάσεις, κλπ), ενώ οι πλημμυρισμένες εκτάσεις, ξεπέρασαν τα 200.000 στρέμματα. Κατοικίες έχουν καταστραφεί και χωριά έχουν εκκενωθεί.
Σε επίσκεψη κλιμακίου Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στις 17/2/10, μετά από εντολή του Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, οι Βουλευτές Α’ Αθήνας και υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος, Ημαθίας και υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων, Μ. Χαλκίδης, Κοζάνης και υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Κασαπίδης καθώς και ο σύμβουλος του Προέδρου της ΝΔ και πρώην Γ.Γ. Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Δ. Σταμάτης, συνοδευόμενοι από τον Βουλευτή του νομού Έβρου Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο, συναντήθηκαν με τον νομάρχη Έβρου, Ν. Ζαμπουνίδη, τους δημάρχους της περιοχής και τοπικούς φορείς, και ενημερώθηκαν για την έκταση των ζημιών και τις αναγκαίες δράσεις για την αποκατάστασή τους. Διαπιστώθηκε, ότι χρειάζεται Κοινό Πρόγραμμα για τη διαχείριση των υδάτων και τη δημιουργία υποδομών τόσο σε διμερές επίπεδο με τη γειτονική Τουρκία, όσο και σε τριμερές με τη Βουλγαρία.
Επειδή υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης του Προγράμματος Αποκατάστασης και οριστικής λύσης της αντιπλημμυρικής προστασίας του νομού Έβρου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ζητάμε να απαντηθούν τα παρακάτω έντεκα (11) ερωτήματα και να κατατεθούν τα σχετικά στοιχεία:
1. Είναι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας να κινηθεί συντεταγμένα και με βάση ένα Εθνικό Σχέδιο για τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής στρατηγικής συνολικά για το Νομό του Έβρου;
2. Είναι πράγματι μία πολύ δύσκολη, ως προς τη διαχείρισή της, κατάσταση που έχει να κάνει με την κλιμάκωση ενός οικολογικού καταρχήν προβλήματος, το οποίο όμως άμεσα θέτει σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων, περιουσίες και υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική του νομού. Ποιες πρωτοβουλίες και άμεσες χρηματοδοτήσεις θα αναλάβει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή;
3. Έχουν ληφθεί και πότε όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως καθαρισμός της κοίτης, αποκατάσταση των πρανών, επισκευή αναχωμάτων των ρεμάτων και ποταμών του νομού για την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους;
4. Επειδή προϋπόθεση για ένα περιβάλλον ασφάλειας και σιγουριάς και μοναδική λύση για την οριστική εξάλειψη του φαινομένου που κάθε χρόνο σχεδόν εμφανίζεται, είναι η διεθνής συνεργασία (διότι τα φυσικά φαινόμενα δεν γνωρίζουν σύνορα) πότε θα αναλάβει η κυβέρνηση πρωτοβουλία για τη διαχείριση των υδάτων και τη δημιουργία υποδομών και σε διμερές επίπεδο με τη γειτονική με τη γειτονική Τουρκία, αλλά και σε τριμερές με τη Βουλγαρία;
5. Υπάρχει συντονισμός για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων που μπορεί να ενσκήψουν στην περιοχή στο άμεσο μέλλον;
6. Είναι πλέον ορατή η απώλεια της καλλιεργητικής περιόδου για τους αγρότες αλλά και απώλειες ζώων, ζωοτροφών και αγροτικών υποδομών εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Τα πλημμυρισμένα αγροτεμάχια θα αποστραγγιστούν μετά από τρεις μήνες περίπου, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί η προοπτική καλλιεργειών και με τον κίνδυνο να απολέσουν οι αγρότες ακόμη και τα δικαιώματα των επιδοτήσεων τους. Η δε αδυναμία τευτλοκαλλιέργειας δημιουργεί και ένα επιπρόσθετο πρόβλημα στην λειτουργία του Εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ορεστιάδα, που ήδη ήταν προβληματική μετά τις αποφάσεις της νέας Διοίκησης της ΕΒΖ για περικοπές των μέτρων προσέλκυσης καλλιεργητών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με κλείσιμο. Θα αποζημιωθούν έγκαιρα με ακριβείς καταγραφές από τον ΕΛΓΑ οι αγρότες για την οικονομική καταστροφή που υπέστησαν ή θα υποστούν;
7. Θα δοθούν ΑΜΕΣΑ έκτακτα επιδόματα για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών και θα αποζημιωθούν και πως οι κάτοικοι που οι κατοικίες τους υπέστησαν ζημίες;
8. Με δεδομένο ότι η οικονομία του Νομού στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στο αγροτικό εισόδημα το οποίο τη φετινή χρονιά θα είναι πλέον συμπιεσμένο πέραν των γενικά δύσκολων συνθηκών, αποδεδειγμένα ο επιχειρηματικός κόσμος του Νομού θα υποστεί ύφεση ανυπολόγιστου μεγέθους. Υπάρχει η πρόθεση για λήψη μέτρων στήριξης του επιχειρηματικού κόσμου του Νομού Έβρου;
9. Σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις εμφανίζονται πλέον και στους Δήμους και τη Νομαρχία, που επιφορτίζονται με την αποκατάσταση όλων των ζημιών που προκλήθηκαν (αγροτικές οδοποιίες, δίκτυα, καθαρισμοί αγροτεμαχίων κλπ). Υπάρχει η πρόθεση και πως για να στηριχθούν οι Δήμοι και η Νομαρχία στο δύσκολο έργο τους;
10. Τεράστιες ζημίες έχουν υποστεί τα αρδευτικά δίκτυα και γεωτρήσεις όλης της περιοχής με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να έχουν αχρηστευθεί. Το κόστος αντικατάστασης ή επιδιόρθωσης είναι αδύνατον να καλυφθεί από τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ του Νομού. Προτίθεται η Κυβέρνηση να προβεί σε ΑΜΕΣΗ οικονομική χρηματοδότηση των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ;
11. Πότε αναμένεται να αποκατασταθούν οι ζημιές των αναχωμάτων και ποίο το κόστος των παρεμβάσεων;
Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ζητά την δέσμευση των Υπουργών, ότι έχουν δοθεί με σαφήνεια εντολές προς όλους τους παράγοντες της Κεντρικής Διοίκησης στη κατεύθυνση λήψης μέτρων που θα εγγυώνται επιτέλους την οριστική λύση της αντιπλημμυρικής προστασίας του Νομού, είτε με άμεση ένταξη των απαραίτητων μελετών και κατασκευών στο ΕΣΠΑ είτε με την άμεση εθνική χρηματοδότηση.

ΟΙ ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

1. Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος-Βουλευτής Έβρου

2. Αβραμόπουλος Δημήτριος-Βουλευτής Α’ Αθήνας

3. Χαλκίδης Μιχάλης-Βουλευτής Ημαθίας

4. Κασαπίδης Γεώργιος-Βουλευτής Κοζάνης

5. Μητσοτάκης Κυριάκος-Βουλευτής Β’ Αθήνας

6. Καράογλου Θεόδωρος-Βουλευτής Β’ Θεσ/νίκης

7. Καντερές Νικόλαος-Βουλευτής Αττικής

8. Τσιάρας Κων/νος-Βουλευτής Καρδίτσας

9. Στυλιανίδης Ευριπίδης-Βουλευτής Ροδόπης

10. Κοντός Αλέξανδρος-Βουλευτής Ξάνθης

11. Τζήμας Μαργαρίτης-Βουλευτής Δράμας

12. Παναγιωτόπουλος Νικόλαος-Βουλευτής Καβάλας

13. Γκιουλέκας Κων/νος-Βουλευτής Α’ Θεσ/νίκης

14. Κιλτίδης Κων/νος-Βουλευτής Κιλκίς

15. Λέγκας Νικόλαος-Βουλευτής Τρικάλων

16. Βρούτσης Ιωάννης-Βουλευτής Κυκλάδων

17. Νικολόπουλος Νικόλαος-Βουλευτής Αχαϊας

18. Λεονταρίδης Θεόφιλος-Βουλευτής Σερρών

19. Πλακιωτάκης Ιωάννης-Βουλευτής Λασηθίου

20. Καρασμάνης Γεώργιος-Βουλευτής Πέλλας