Οι τεράστιες δημοσιονομικές ανάγκες για επιπλέον κρατικά έσοδα, καθώς και η προσπάθεια να «κλείσουν» τα «παράθυρα ξεπλύματος» χρήματος, φαίνεται πως οδηγούν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην απόφαση για αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων εντός του 2010.
Όσες φορές έχει κληθεί τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, να σχολιάσει τη φημολογία για αναπροσαρμογές μέσα στο νέο έτος, έχει αποφύγει να τη διαψεύσει κατηγορηματικά, όπως έχει κάνει, για παράδειγμα, με τα σενάρια για αύξηση του ΦΠΑ.
Κατά την παρουσίαση του νέου προϋπολογισμού, την Παρασκευή, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «αυτή τη στιγμή» δεν υπάρχει καμία σχετική απόφαση, αλλά οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Αντίστοιχη στάση κράτησε και σε συνέντευξή, αργότερα την ίδια ημέρα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1.
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, όπως οι εκλογές ή η υποτίμηση ενός νομίσματος, δεν προαναγγέλλεται. Αφού ο υπουργός Οικονομικών δεν «κλείνει» αυτά τα σενάρια, δείχνει ότι είναι πολύ κοντά σε (ή έχει ήδη έχει λάβει) αυτή την απόφαση.
Η τελευταία φορά που αυξήθηκαν οι αντικειμενικές ήταν το 2007. Ο προγραμματισμός του τότε υπουργού Οικονομικών, Γ.Αλογοσκούφη, περιελάμβανε άλλη μία αύξηση, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε, υπό το βάρος της κρίσης στην αγορά ακινήτων.
Τα σενάρια για το 2010 κάνουν λόγο για μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξεως του 20-30% και υψηλότερη αναπροσαρμογή στις περιοχές στις περιοχές που υπάρχει μεγάλη απόκλιση.
Αυτό στο οποίο δίνει μεγάλη σημασία το οικονομικό επιτελείο δεν είναι μόνο τα αυξημένα έσοδα που θα προκύψουν, όσο κυρίως η σταδιακή σύγκλιση αντικειμενικών-εμπορικών τιμών, προκειμένου να κλείσουν τα «παράθυρα ξεπλύματος» χρήματος.
Είναι άλλωστε κοινό μυστικό ότι μεγάλο τμήμα των κεφαλαίων από τη φοροδιαφυγή τοποθετείται στην αγορά ακινήτων. Για παράδειγμα, ένας αγοραστής μπορεί να αποκτά ακίνητο με εμπορική αξία 300.000, αλλά στην Εφορία να δηλώνει ότι κατέβαλε μόνο 150.000 ευρώ, όσο είναι η αντικειμενική αξία του συγκεκριμένου ακινήτου.
Τα υπόλοιπα 150.000 ευρώ δεν δηλώνονται στην Εφορία. Έτσι, κάποιος που έχει κεφάλαια από αδήλωτες πηγές μπορεί να τα τοποθετεί σε ακίνητα, χωρίς επισήμως να φαίνεται ότι τα διαθέτει.
Οι παράγοντες της κτηματαγοράς αντιδρούν στο ενδεχόμενο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, καθώς φοβούνται περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης στην αγορά ακινήτων.
Σημειώνεται ότι η πιθανή αύξηση θα επιβαρύνει τους φόρους μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών, καθώς και τις αμοιβές δικηγόρων και συμβολαιογράφων, τα έξοδα της προσημείωσης και της μεταγραφής στο υποθηκοφυλάκιο.
Επίσης, θα οδηγήσει σε αυξήσεις όσων φόρων υπολογίζονται επί της αντικειμενικής, όπως είναι σήμερα το ΕΤΑΚ και από το νέο έτος ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου